Gruvponnyer på Hippson.se idag

För er som tycker att historia är intressant finns idag en längre artikel om gruvponnyer att läsa, som jag har skrivit, på Hippson.se.

 

Håll utkik på sidan under semestern, fler artiklar om hästar i historien utlovas!

 

Länk:

http://www.hippson.se/artikelarkivet/forskning/ponnyerna-var-kolgruvornas-kampar.htm

 

Foto: The Pit Pony Sanctuary

4 thoughts on “Gruvponnyer på Hippson.se idag

 1. Bra skrivet, Bra framlyft sida kring vårt häst “arv” tror det på något sätt faktiskt kan göra oss till bättre hästmänniskor idag – att vi minns, vet och förstår kring vårt ursprung.

  Har du som hästmänniska med bredd någon åsikt kring de uttalanden Djurens Rätt Häst gjorde i Hippsson? Jag fann dem tämligen amatörmässiga och tyckte både okunskap och barnslighet genomsyrade hela intervjun så det blev platt fall och helt fel.

  Jag skrev både om dem och sedan till dem, väntar med spänning på ett svar som jag blev utlovad.

  • Tack!

   Jag blev besviken på Djurens rätts uttalanden för flera år sedan då de ondgjorde sig över travsporten. Jag håller helt klart med om att det finns mycket att klaga på inom travet, liksom inom dressyren, hoppningen, western, AR osv osv i all oändlighet!
   Och det är självklart saker vi bör reagera på och försöka förbättra så att fler hästar mår bättre.

   Det som jag då reagerade på, och även påpekade, var faktafelen och den likriktning som drogs över hela sporten; t..ex. påstods jordbländare vara en borste som var till för att orsaka hästen extra smärta på nosryggen. Alla som håller på med trav vet att jordbländare främst är till för att hästen inte ska skygga för skuggor på marken och därmed riskera att skada sig. Borsten är självklart inte vända inåt skinnet!

   Jag välkomnar debatt och tycker det är bra med ifrågasättande och kritik. Men, ska man ge kritik som människor kan ta åt sig behöver nog debatten föras på en mer konstruktiv nivå där man framförallt inte drar alla över samma kam. Uppmärksamma problemen, men också det positiva osv.

   Sen är jag inte särskilt intresserad av att ge mig in i massa skarpa debatter:)

 2. Jag blev väldigt besviken, förvånad över den låga nivån. därav mitt inlägg. Jag är egentligen inte intresserad av debatten men folk brukar reagera på mina åsikter och sen skenar det liksom iväg lite….

  🙂

  Du skriver bra, historia är intressant. brukar läsa om allt från skor, skoning, bett, sadlar etc… ibland onödigt vetande och ibland en väckarklocka bort från trender och trångsynthet. Så efterforska vidare bara.

  • Forskning är mitt arbete (bland annat) så jag kan nästan utlova fler liknande artiklar:)

   Jag förstår dig fullt ut när det gäller nivån på debatten. Med låg nivå och med en mängd faktafel blir man sällan tagen på allvar. Jag antar att deras strategi var att skrika så högt som möjligt så att människor skulle reagera. Det gjorde ju folk också, frågan är väl snarare om det fick den effekt som önskades:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s