Hästar är inte friskvård?

Ridning är inte friskvård menar de rödgröna partierna. Det ska inte vara möjligt att under nästa mandatperiod heller göra friskvårdsavdrag för ridning även om de rödgröna vinner*.

Magdalena Andersson, Socialdemokraterna, går så långt som att säga “Det finns väldigt många olika aktiviteter som kan betraktas som friskvård. Allt från att sjunga i kör och så vidare. ” (Andersson på Hästmagazinet 2014-03-10)

Det är inget smart drag att vräka ur sig något sådant under ett valår!

För hur var det nu igen?

Var ridning bara ett obetydligt tidsfördriv för unga tjejer?

Nej just det; hästnäringen omsätter över 48 miljarder per år, genererar ca 30000 jobbtillfällen  och är näst efter fotbollen den största folksporten vi har som jag skrev om i tidigare inlägg.

Dessutom:

Det finns massor av studier på hur umgänget med hästar och ridning är en av de mest effektiva terapiformer vi har att tillgå. Idag är det till och med möjligt att utbilda sig på universitet och högskola till olika former av hästterapeut.

Det finns många studier på hur hästar effektivt används vid såväl behandling av drogberoende som till barn med olika problem, t.ex. Easelterapi.

Det är en skam för Sverige att folkvalda politiker har en sådan inskränkt syn på en sport och rörelse som är näst störst i vårt land!

När ska vi inse att det är dags att sluta placera hästsporten i ett undanträngt hörn av samhället?

Är det inte dags att vi alla börjar se potentialen som kontakten med djuren, närheten till en annan varelse,  den fysiska aktiviteten som stallvistelse och ridning ger och den så viktiga känslan av att ingå i ett sammanhang, verkligen kan innebära för människor?

Om inte det är friskvård, så vad är?

häst

Photo cred. Eduardo Amorim

*I dagsläget räknas inte ridning heller som friskvård.

7 thoughts on “Hästar är inte friskvård?

 1. Det går att bearbeta detta felet, många sjukgymnaster stöttar ridningen, flera inom axelssons utbildningar rekommenderar hästen som metod och det går att få FK peng för ridning i rehabsyfte. Det är fortfarande kasst, men det finns öppningar. Vi har mycket att lära från USA om detta och nu på senare tid har det även kommit starkt i England.

  Ett bra inlägg.

  • Jag tror absolut att det går att komma till rätta med. I USA har det, som du påpekade, varit använt under många år.
   Men det lär inte hända av sig självt så bra att hästar i olika former av terapi lyfts fram.
   Tack för ditt svar.

 2. Du benämner hästaktiviteter som “folkrörelse”; att hästnäringen omfattar många människor både på hobby- och professionell nivå, men det är väl just det – det är kul för folk (människor). Att friskvården för människor skulle innefatta hästar – djur, levande individer – tål att problematiseras. Varför ska hästar bära runt på människor som behöver friskvård, när det finns andra alternativ som människor kan göra som friskvård utan att ett djur måste inkluderas? Hästar är inte till för att leva i människans tjänst.

  • Sant. Hästar behöver absolut inte bära runt på människor.

   Det jag reagerar på, som kanske inte tydligt framkom i inlägget, är att det är avdragsgillt att t.ex. träna på gym men inte umågs (behöver nödvändigtvis inte rida) med hästar. Där har politikerna ett reellt problem. Särskilt när forskningen visar att människor mår bra av att vara nära djur.

   Om du uppfattade det som att jag menade endast ridning ber jag om ursäkt:)

   • Be inte om ursäkt! 🙂 Artikeln från eqiuipage handlade om ridning, och det är oftast det det handlar om i sådana där diskussioner, så därför utgick jag från det i min kommentar.

    Att umgås med hästar (inte ridning eller körning) tror jag är bra, precis som du skrivit ger det umgänge, sammanhang, mening, självkänsla och en hel drös andra positiva effekter. Att det är utomhus och att människorna rör på sig och får frisk luft och solljus och så vidare är ytterligare en fördel.

    Men om en ser på det från det hållet blir det istället svårt att klassa det som en sport eller idrott (tänker på uttryck som ridsport, hästsport). Jag kan se samma fördelar om folk tex tog sig ut och gjorde liknande aktiviteter med hundar eller andra djur (vet inte om sådana aktiviteter får bidrag).

    Sedan tror jag att hästar passar mer eller mindre bra inom friskvård beroende på hur en definierar friskvård, av någon anledning blev det nu en jämförelse med idrottsutövande med det kan ju så att säga passa in bra i mer “sociala” sammanhang.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s