Om näthat, feghet och konfronterande kvinnor

Cissi Wallin är just nu min stora idol! Inte bara för att hon skriver fantastiskt bra krönikor (denna gång om pappor) utan för att hon, i radion, ringde upp den person som förföljt, trakasserat och kränkt henne och flera kollegor dagligen på internet.

Cissi Wallin Dagensmedia.seFoto från dagensmedia.se

Mannen blev minst sagt tagen på sängen av samtalet, och blånekade. Dagen efter var dock alla hans konton raderade och hoten tystnade. Klippet finns att lyssna på här. Fantastiskt bra gjort! Om mannen nu verkligen tyckte så illa om Cissi och hennes kollega hade han kunnat se detta som ett ypperligt tillfälle att ventilera sina åsikter på. Så klart han inte gjorde, istället slår fegheten igenom.

Det klart att vi alla kan gå igång på vad vissa människor säger eller gör. Vissa behöver inte ens säga något förrän vi känner en irritation eller frustration över personen. Herre Gud, till och med en bild kan räcka ibland

Men att det finns ett så stort antal människor som är så olyckliga, fega, frustrerade att de lägger ner ofantlig mängd tid på att trakassera andra förundrar mig faktiskt. Eller beror fenomenet näthat endast på att internet ses som en “safe” plats att säga saker på som man egentligen inte står för?

Jag har inte en aning!

Nu tänker ni kanske att “Vad har detta med hästvärlden att göra då?”

Horse Barneby Kerr PhotographyFoto Barnaby Kerr Photography

Ja, vad trodde vi? Att hästvärlden består av små rosa moln där Mulle-typer myser omkring i trevliga stall? Tänk igen!

Prova att lägga ut en bild på en häst, gärna med en ryttare på ryggen, och se hur lång tid det tar innan du får i bästa fall, nedlåtande kommentarer, i sämsta fall direkt kränkande.

Jag lovar att ni har tur om ni inte behöver hålla i er när stormen kommer.

Tyra Sjöstedt som driver Tyras Hästar, en av Sveriges största hästbloggar,  har fått känna på kränkningar både inom hästvärlden och den “riktiga” världen. Med anledning härav skrev Tyra den 25 oktober debattartikeln Sverige måste få en nätombudsman, i vilken hon uppmärksammade att både ungdomar och vuxna blir utsatta för kränkningar på nätet, och att krafttag mot detta bör tas.

Foto från tyras.se

Vi pratar inga små, obetydliga kränkningar.

Vi talar om hot som innefattar vådtäkt, dödshot, förföljelser etc.

En nätombudsman skulle innebära att de som blir utsatta för hot på nätet har någonstans att vända sig. I dagsläget finns många exempel på människor som försökt polisanmäla nätövergrepp, men fått meddelande om att det inte är någon mening att anmäla eftersom förövarna inte “finns”.

Det är nog en bra idé med en nätombudsman, om än lite naivt att tro på att det rent praktiskt skulle fungera. Men visst skulle det vara ett steg i rätt riktning (en motion om detta lades till regeringen i september 2013).

Tills dess behöver vi kvinnor (och män) som Cissi Wallin som ställer sig upp, konfronterar hatet och vägrar vara tysta!

Joan Baez Champions Of Womens Voting Rights 1934

Foto föreställande några andra kvinnor från historien som inte heller valde att vara tysta; Joan Baez och kvinnor från kamp för kvinnliga rättigheter under 1930-talet. Foto från Flickr.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s