RING POLIS OCH MEDIA! LÅT DEM FÅ VETA!

(Artikeln finns till viss del publicerad i Hästfocus från 2011. )

Vi har inte mer än hunnit till ranchen utanför Houston i Texas där Habitat for Horses håller till, när Jerry Finch ordförande för organisationen som hjälper och omhändertar vanvårdade hästar, får ett inkommande samtal på sin akuttelefon. En utmärglad häst har setts liggande på en bakgård i norra Texas och kan inte själv ta sig upp. Det är Jerrys egna ord till personen i andra änden “Call the cops and media! Let them know!”

hors HfH

Foto HfH

-Vi skulle vilja ta hand om alla hästar som vi får larm om, men det går bara inte, säger Jerry lite uppgivet efter telefonsamtalet. De första åren gjorde vi det, men vi var tvungna att lära oss säga nej. Det blev helt enkelt för många hästar. Vi uppmanar de flesta som hör av sig till oss att kontakta polis och media.

Startskottet för HfH kom 1998 när ett misshandlat 5-årigt sto räddades från en slaktbil som var på väg till ett slakthus i Texas. Tillsammans med några andra bestämde sig då Jerry Finch att på allvar se till att göra något åt den vanvård av hästar som de såg pågick runtom i USA. Till dags datum har över 5200 hästar omhändertagits av HfH.

-De första åren var vi i rättegång två till tre gånger per månad med fall av gravt misshandlade och vanvårdade hästar, säger Jerry. Nu är vi i rätten två till tre gånger per år. Vi har lyckats väl med att stoppa en stor del av djurplågeriet, framförallt i södra Texas, även om det finns mycket kvar att göra.

100-tals hästar i hagen

Habitat for Horses ranch ligger en bit söder om Houston i Texas. I dagsläget finns lite över 100 omhändertagna hästar och åsnor i hagarna.

DSC_0312

Foto A-K Andersson

I Sverige hör vi ibland om vanvårdade djur, men att möta alla de hästar som går i hagarna hos HfH är nästan ofattbart och omfattningen av den vanvård av djur som sker runt om i världen slår emot en. Här finns djur som blivit regelrätt svultna, som aldrig fått sina hovar verkade, som haft grimmor med ståltråd invuxna i nosbenet, som blivit dragna bakom lastbilar, som blivit misshandlade med tillhyggen man bara kan fantisera om, eller hästar som helt enkelt blivit fastbundna och kvarglömda på en bakgård utan tillgång till mat och vatten i stekande solsken.

-Vid många fall av vanvård handlar det om att människor helt enkelt inte vet hur man ska ta hand om en häst, säger Jerry. Vi arbetar därför mycket med utbildning av ägare och kan på så vis förebygga många fall. Sen finns det självklart människor som helt enkelt inte bryr sig, sådana som vi besökt ett antal gånger men som ändå inte bättrar sig. För dem finns det inga ursäkter!

I Texas finns inga exakta bestämmelser på hur hagar, stall och inhägnader skall se ut. Hästar kan i princip vem som helst skaffa och dessutom till en liten summa pengar. Dock finns lagar om att man som djurägare ska ta hand om sina djur på bästa sätt.

-Det finns två slags lagar i USA; den kriminella och civila, berättar Jerry. Den civila är den som de flesta som vanvårdar djur ställs inför. Problemet är att förövarna i bästa fall får böter, men inte förbud mot att skaffa nya djur. I flera fall har ägarna till misshandlade hästar åkt och hämtat en ny dagen efter de varit i domstol. Och inom några månader får vi omhänderta ännu en häst från samma ägare.

Köptes upp för slakt – drogs bakom lastbil

la-mare-11lastbil till Mexico 2012 35 grader varmt 25 timmars resa

Foto HfH                                                                                     Foto T. Torreance

Naysa, ett litet brunt sto, är en av hästarna hos HfH som verkligen visar på lagarnas otillräcklighet. Naysa köptes upp på en auktion i Missouri för att skickas till slakt (i USA hålls dagligen auktioner där uppköpare köper hästar som sedan transporteras långa sträckor till Mexiko eller Kanada för att slaktas). Det lilla stoet vägrade dock gå in i transportörens lastbil. Mannen gjorde då en grimma av vajer och taggtråd till henne, band henne bakom lastbilen och körde i ca en kilometer med stoet springande efter, kämpande för sitt liv. Därefter sköt han henne i huvudet och lät henne ligga och förblöda i vägkanten. HfH fick ett samtal från en förbipasserande. De hämtade stoet och satte in enorma åtgärder för att rädda henne till livet. Under flera veckor var läget kritiskt, men mirakulöst nog överlevde hon. Polisen fick tag på chauffören vilken ställdes inför civilrätt. Domen? ”You won’t be doing that again!” Med andra ord, inget straff, bara en varning. Efter en lång rehabiliteringsperiod kunde Naysa förklaras frisk och har idag blivit adopterad av en familj i Florida där hon lever glada dagar som ridhäst.

Naysa kommer till ranchen

Foto hfH

-Man kan diskutera när det är mer humant att avliva djuret direkt på plats, säger Jerry. Men finns det en chans att hästen kan bli återställd så sätter vi in alla resurser för att den ska klara sig. Vi kämpar för varje individ!

Ideell organisation – volontärarbete och donationer

HfH drivs sedan start som en ideell organisation där man är beroende av volontärer och donationer. Organisationen driver många kampanjer runtom i USA och syns på lokala event för att samla in pengar som går direkt tillbaka till djuren. I dagsläget finns också en del företag som sponsrar organisationen, men som Jerry påpekar kostar en rundbal med hö ca 700 svenska kronor. Med över hundra hästar i hagarna går en stor del av donationerna till foder. Utöver volontärerna, finns också en bas av fem anställda personer vilka alla hoppar in där det behövs; i stallet, på kontoret, vid omhändertagande etc. Organisationen har också en egen veterinär och hovslagare. HfH arbetar tätt tillsammans med både polis och Houston SPCA.

DSC_0309

Jerry Finch ordförande. Foto A-K Andersson

– Alla våra anställda och volontärer brinner för hästars välbefinnande. Det finns ingen hos oss som inte, utan att tveka, skulle göra allt vad som krävs för att rädda en häst till livet.

Jerry visar oss bort till det lilla stallet. Om det inte hade varit för vaggan i taket, som de riktigt svaga djuren får hjälp att stå av, så skulle det sett ut som ett vanligt stall, rödmålat och prydligt. Ett vackert skäcksto studerar oss från sin box.

DSC_0293

Bella Foto A-K Andersson

-Det här är Bella, säger Jerry och öppnar luckan in till boxen.

Stoet sträcker försiktigt ut sin mule och nosar på oss. Hela hästen utstrålar vänlighet. Bella kom till HfH för ett par månader sedan, då hon fått en vajer invirad runt kotan bak.

-Hon hade stått bortglömd i en hage lika liten som ett vardagsrum. Ägaren tyckte ändå att hon rörde sig för mycket och beslutade att binda hennes ben med vajer. Någon gång under natten började hon slåss för sitt liv och vajern skar djupare och djupare in i benet. När vi fick samtalet om henne, var det i sista stund. Benet var nästan helt av och hon låg uttröttad ner.

bella med dropp

Bella Foto HfH

Bella fick hänga i vaggan tills hon klarade av att stå själv. Jerry påpekar att det är viktigt att svaga hästar inte ligger ner för länge, eftersom tyngden gör att inre organ tar stryk. Nu är hon på bättringsvägen och de enda spåren man idag kan se av hennes forna ägares oförätt, är att höger kota är lite tjockare och att hon har en special sko på hoven.

“En häst som håller på att dö skriker som ett plågat barn”

Jag frågar vad som är det värsta när de får in hästar. Jerry svarar utan att blinka:

-Skriken! En häst som håller på att dö, eller är väldigt skadad, skriker som ett plågat barn. Det är ett ljud som skär igenom märgen på en.

Han tystnar ett tag innan han fortsätter:

-Och har man en gång sett en häst som är på väg att dö av svält så glömmer man det aldrig. Bilden ristar in sig i huvudet. Det är som ett skinn som man lagt över ett skelett. Jag har varit tvungen att säga farväl till många hästar på grund av svält och det är lika hemskt varje gång. Men vi har också lyckats att rädda många. Det är de vi lyckas rädda som gör det värt att fortsätta. Det spelar ingen roll hur dålig hästen är när vi får in den; finns det en chans att vi kan rädda den så ska vi göra det. Man blir förvånad hur ofta och under en relativt kort period, utmärglade hästar får tillbaka orken och livskraften med hjälp av rätt behandling, omvårdnad och foder.

En häst utan namn

a horse with no name

A Horse with No Name. Foto HfH

A Horse with No Name var en häst som kom in totalt utmärglad. Hästen, en valack av obestämd ålder, lämnades av polisen en onsdag morgon på HfHs ranch. Valacken var för svag för att stå så han togs in i stallet med hjälp av the Glide, en slags presenning som man drar hästarna på om de är för svaga för att resa sig. Veterinären, volontärer, hästskötare och personal satte in alla resurser på att rädda valacken. I ett dygn kämpade de för att få honom att vända tillbaka till livet. På torsdag morgon drog hästen ändå sin sista suck. Han var helt enkelt för utmärglad för att klara sig.

-Det är hemskt, säger Jerry. Men trots allt det hemska så var valacken under sitt sista dygn i livet omgärdad av människor som brydde sig om honom, kanske för första gången. Den natten var allt vårt arbete för A Horse with no Name, varje fight, varje kamp för att klara en häst, varje rättsmål mot en hästägare som inte tar sitt ansvar, varje stund som vi arbetar med hästarna. Allt var för honom. Kan vi ge en plågad häst en fristad, så för bara de sista minuterarna i livet, så är vi minsann skyldiga att göra det.

De flesta av de hästar som rehabiliteras och tillfrisknar går ut till adoption. Människorna som är intresserade av att adoptera en häst kontrolleras noga och om de av någon anledning längre fram i livet inte kan behålla hästen går den tillbaka till HfH. Har hästen kommit tillbaka från adoption tre gånger, får den stanna för alltid på ranchen.

-Även en del äldre hästar adopteras bort, t.ex. Jeb och Atlanta, 26 och 28 år gamla som fann varandra här på ranchen, tillfrisknade tillsammans och har nu funnit ett hem där de får vara glada pensionärer.

Innan vi lämnar gården går vi in i hästhagen för att ta några foton. En brun valack med nyfikna, pigga ögon möter oss direkt innanför grinden och följer oss sedan hela vägen runt hagen. I huvudet syns ärr efter skador av en invuxen grimma.

DSC_0329

Foto A-K Andersson

Kvällen efter på hotellet tittar jag på bilder på valacken när han kom till HfH. Då var han ett svultet, blödande djur med trött blick. Jag tänker på de nyfikna, stolta ögon som idag följde mig runt hagen. Hur han med vaken, vänlig blick nyfiket följde med mig trots allt ont livet utsatt honom för.

Det slår mig att på en ranch i södra Texas finns några av hästvärldens sanna hjältar; hästar som övervunnit fasansfulla upplevelser och människor som vigt sitt liv åt att rädda dem.

Vill man läsa mer om HfH kan man göra det på www.habitatforhorses.org  Här kan man också stödja deras verksamhet på olika sätt.

Vill man läsa mer om hästvärldens hjältar fortsätter man att hålla ögonen på denna sida! Fler historier om människor och djur är på väg.

Artikeln eller delar av texten får kopieras om källa och länk till artikeln ovan anges.

2 thoughts on “RING POLIS OCH MEDIA! LÅT DEM FÅ VETA!

  1. tragiskt, fantastiskt, gripande och svårt att få bort från näthinnan. kan inte annat än buga, hatten av och känns största möjliga respekt för dessa människor som kämpar i motvind mot alla odds för djurens värdighet och liv.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s