4 “knep” för att få välmående hästar

Idag har varit en “uppföljningsbehandlingsdag”. En sådan dag där hästar med lite större problem fått uppföljande behandlingar. I vissa fall var det gång nummer två, för andra gång nummer fem och så vidare.

Det som alltid slår mig är hur väl hästarna svarar på behandlingarna när deras ryttare, med hjälp av små, enkla medel åter fått sina hästar att fungera väl i både kropp och själ.

horse_massageBild från horses-and-horse-information.com

I princip har alla:

Ändrat litegrann i träningen – vilket för de flesta innebär en dag extra/ vecka med tömkörning eller arbete vid hand alternativt longering om häst och ryttare kan arbeta korrekt här utan inspänningstyglar.

Lagt till enkla, men effektiva  stretchövningar (både aktiva och passiva) som utförs så gott som dagligen – vilket innebär allt från traditionell stretch på gången och morot mellan frambenen, till sidvärtsrörelser, sänka huvudet och med specifik böjning följa en bakåtgående människa, cavaletti och annat arbete med bommar på marken.

Lärt sig enkla massagegrepp som människor själva kan göra för att hjälpa hästen mellan de större massage/behandlingstillfällena.

Kollat och i vissa fall, bytt sadlar – en av de största bovarna med hästar som har ont i rygg och kropp är illaliggande sadlar.

 

Med enkla medel kan alltså hästar från vitt skilda discipliner fungera optimalt igen. Det är inte frågan om att byta inriktning elelr att gå över från en sorts träning till en annan. För vissa hästar, som haft problem under en lång tid, kan det ta lite tid. Ibland kan man vara tvungen att under en period gå över till en mer rehabiliterande träning.

Men för de allra flesta räcker det med små, små enkla medel som knappt tar 5 minuter av ens dagliga tid, för att man åter ska få en väl fungerande och lycklig häst oavsett vilken disciplin man tränar eller tävlar inom.

Fantastiskt!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s