Dressyr; en sport som inte tål insyn?

Efter det att en besökare på Danish Dressage Championships fotograferat och filmat ryttarna  på uppvärmningen där flera red sina hästar i hyperflexion, rollkur, så postade hon sedan fotona på facebook (som ni kan se genom att klicka här). Efter detta har ECCO FEI European Championships, vilket går i augusti i år, beslutat att förbjuda  att fotografier tas eller att filmande görs av andra än media eller människor med tillstånd. Detta uppger både eurodressage och Epona.tv.

Jag vill så gärna tycka om dressyren! All form av dressyr; från den akademiska ridkonsten till tävlingsdressyren. Med sin grund i att vi kan förbättra och förädla hästens, individens, egna förutsättningar och det långsamma arbetet mot målet att få ekipage som någon gång kan dansa tillsammans. Visst är det vackert?

Men det här gör att jag förlorar en del av min tro på mänskligheten. För det första är det självklart att något har hänt inom ridningen eftersom en avart som rollkur får fortgå på (eller utanför) tävlingsbanorna. Jag vet att argumentet lyder att en ögoblicksbild säger inte hela sanningen.

Men herregud, titta på bilderna! Om det fanns en sådan bild på mig i behandlingen av mina hästar så skulle jag ägna resten åt mitt liv till att bli en bättre människa och lova mig själv att göra allt vad som stod i min makt för att aldrig, aldrig, utsätta mitt djur för liknande behandling mer!

På ett mer politiskt plan är dock problematiken möjligen än mer allvarlig. Insyn är A och O i ett demokratiskt samhälle och insyn bör vara, nej det var för vagt formulerat, måste vara ledordet när det gäller alla former av sporter. Vad ska komma härnäst? 

Att vi inte inte får ta dopingprov för hästarna kan vara dopade?!

Möjligen en för långtgående liknelse. Men tänk efter; en sport som inte tål insyn, är det inte något allvarligt fel på den? Det ska inte finnas ögonblicksbilder på ryttare som plågar sina hästar och det ska framförallt inte existera bildströmmar på det samma. Man ska kunna fotografera när som helst och vart som helst utan att fånga sådant på bild. Vad är det för budskap sporten sänder till ungdomar? Att om man inte håller sig inom de givna gränserna så är det ok så länge ingen ser en?  

Borde inte alla fantastiska dressyrryttare som faktiskt finns där ute höja sin röst och skrika ut att vi vill ha fler foton, fler filmer, mer bildmaterial så att sporten istället visar sig vara den justa, uppbyggande, stärkande och rena sport vi vill ha och som så många säger att den är?!

Och om vi inte kan visa fram det materialet, om bild på bild och film på film gång på gång visar något annat än hästar som mår bra, ja då borde vi kanske fundera på om det inte snart är dags att bestämma oss för åt vilket håll vi vill att dressyren i framtiden ska ta!

10 thoughts on “Dressyr; en sport som inte tål insyn?

 1. You are right, it is just wrong to ban the camera’s, it’s a terrible message to send and a foolish way of dealing with the problem… for someone who says that they support their riders 100% it’s a funny way of showing it, by hiding them away… if they really believed that they weren’t doing anything wrong, they wouldn’t ban the camera’s….

 2. Pingback: Horses | noelheartpoet

 3. We acknowledge your concern for the wellbeing of the horses. ECCO supports the sport, not abuse of horses in any way. We reinforce that we are confident that the riding associations’ competent stewards make sure that abuse is prevented. 

Please read the official statement from the Danish Riding Association here: 
http://bit.ly/12x1dlM”

  Criticism has been raised over photo and video restrictions at the FEI European Championships 2013. And it has been suggested that this was enforced to keep something out of the public eye. This is clearly a misunderstanding. Any spectator can take all the photos and videos they wish. And they can share it on all private social media, including FB if they so choose. The broadcasting restrictions are – the organisers tells us – exclusively directed at professional media in order ensure a proper handling of the broadcasting rights, which are part of what pays for an event like this. They are not intended to prevent ordinary spectators from taking all the photos they want – and share.

  Best Regards,

  ECCO Social Media Team.

   • Citat från blogginlägg 18 juni som svar på dementerande av fotoförbud. Inlägg finns i sin helhet här https://hastreflektioner.wordpress.com/2013/06/18/dressyr-en-sport-som-tal-insyn/

    “Sponsorerna för DressyrEM i Herning i augusti, ECCO svarade i en kommentar igår att det inte kommer att finnas något kamera eller filmförbud under dressyrtävlingarna. Enligt mediaguiden inför EM-tävlingarna så står det besökare fritt att filma och fota samt dela sitt material i sociala medier och liknande. Dock får bilder och filmer inte spridas i media. Det hävdas att det uppkommit ett missförstånd om foto och filmförbud under dressyrtävlingarna.

    Mycket positivt med att det inte finns något förbud!

    Jag är på inget sätt ute efter att jaga den ena eller andra dressyrryttaren. Syftet med förra inlägget, och även detta, är i stället att uppmärksamma det faktum att alla typer av sporter måste vara transparenta. Dressyrtävlingar är inget undantag.

    Man kan se kritik som något negativt, eller kan man se det som något positivt! Den positiva vinkeln är att något inom dressyren (liksom i andra sporter) som hotar att bli ett stort problem för hästar och människor uppmärksammas och tas tag i istället för att man bara stoppar huvudet i sanden och låter det fortgå. På så sätt kommer sporten att utvecklas till det bättre!

    Samhällen, liksom sporter, behöver skakas om ibland och aktiva behöver träda fram för att visa på något som inte accepteras.

    På Dansk Ride Forbunds sida sägs det att “Vi har fuld tillid til, at vores ryttere gør, hvad de kan, for at sikre deres hestes velfærd. Skulle der opstå situationer, hvor der er tvivl om, at reglerne er blevet overtrådt, tager vi selvfølgelig sagen op og behandler den. Dette sker dog ikke i det offentlige rum, men hos de rette instanser.”

    Det är bra. Det innebär att förhoppningsvis uppmärksammas behandling som inte hör hemma i dressyren, eller någon annanstans alls förresten, utanför det offentliga rummet.

    Det innebär att vi från Herning kommer att få se många fina bilder på ekipage som gör precis som dressyrryttare bör; arbetar tillsammans med sina hästar.”

 4. Pingback: No Camera Ban After All? | Starstone

 5. Pingback: Dressyr; en sport som tål insyn! | Reflektioner om häst- och ryttarvärlden

 6. Pingback: Lajka och hästvärlden | Reflektioner om häst- och ryttarvärlden

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s