Nationaldagstankar om Rollkürens märkliga värld

 

Bild från google

En tysk hobbyryttare har dömts för djurplågeri p.g.a. att hon ridit sin hästar i rollkür, sporrat de blodiga och inte låtit dem ha kontakt med andra hästar. Kvinnan dömdes till 180 dagsböter á 150 euro, totalt ca 270000 kr.  

Ett vittne till hennes försvar, en veterinär, uppgav i rätten att sporrar inte gör ont på hästar och att blöda inte känns. Filmer, bilder och vittnen fick dock kvinnan fälld (man kan också hoppas på en utvärdering av veterinärens innehav av sin licens efter liknande uttalanden).

Detta visar väl ändå på problemen med FEIs beslut, att rollkür/LDR (LongDeepRound)/Hyperflexion är tillåtet om det görs utan tvång och våld. Två saker som jag funderar på utifrån detta beslut:

1. Hur rider man sin häst i rollkür utan tvång? Jag har hittills inte sett någon som lyckats få sin häst att självmant och utan tvång, stanna med huvudet vid bogen.

2. Om dressyren är till för att stärka och gymnastisera hästen, lära den att bära mer och mer vikt på bakbenen och komma upp från sin framdel; hur kan man som dressyrryttare ens fundera på att tillämpa ett ridsätt där hästen blir extremt mycket över bogarna?

Kan inte komma ifrån tanken att begreppet lång och låg någonstans på vägen fatalt har missuppfattats…

Videoklipp Rollkür med Patrik Kittel som orsakde stor debatt. Använder han tvång eller inte? Är det uppvärmning och stretching eller överböjning och skadlig ridning?

En video till som avslutning för ämnet denna gång.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s