Hästvärldens hjältar

I mars i år besökte vi Habitat for Horses (http://habitatforhorses.org/) ranch utanför Houston, Texas. Här fanns för dagen ca 120 hästar och åsnor vilka alla hade en sak gemensamt; de hade blivit omhändertagna för vanvård. Den ena historien var värre än den andra; där var Bella som fått benet i det närmast avslitet, Naysa som blivit dragen bakom en lastbil med grimma av ståltråd och sedan skjuten i huvudet, Jeb som var en bra bit över tjugo år och som inte fått mat på alltför länge och därför bara var skinn och ben. Men en annan sak hade de också gemensamt; de hade haft turen att möta människor som brydde sig, som gjorde en insats och som vägrade vara passiva. En längre artikel om HfH kan du läsa om i senaste numret av Hästfocus (http://www.hastfocus.se/).

Habitat for Horses är en ideell organisation som arbetar för att förbättra djurskyddet för hästar, utbilda hästägare och omhänderta djur som blir vanvårdade. HFH är direkt beroende av donationer och volontärer. Detta innebär att vem som helst kan göra en insats antingen via donationer eller volontärarbete. Deras blogg finner du här  http://habitatforhorses.wordpress.com/

 

Den svenska motsvarigheten är Svenska Hästars Värn http://www.shv.org/index.php?option=com_content&view=article&id=1&Itemid=60. Hos SVH kan man bli aktiv eller passiv medlem, sponsor eller donator och på så sätt påverka att missförhållanden inom hästnäringen i Sverige uppmärksammas och minskas.

 

Svårare än så är det inte att ta ett aktivt beslut…Det behöver inte ens ta tid från dagens andra aktiviteter.  

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s